Resekort är kreditkort som är extra förmånliga att ha när du reser utomlands. Exakt vilka förmåner korten ger varierar från kort till kort, men vanligtvis erbjuds en bra reseförsäkring samt möjlighet att undvika avgifter såsom valutapåslag och uttagsavgift. Vissa kort ger dig även bra rabatter och bonus som kan växlas till resor och en del så kallade premiumkort sätter en guldkant på din resa med gratis inträde på flygplatslounger.
Med ett resekort kan du spara pengar på tråkiga saker som valutapåslag och istället lägga dem på trevligare saker som att besöka exklusiva takbarer på din resa. Få en överblick över vilka resekort som finns på kreditkort.com.
De flesta kort erbjuder en gratis reseförsäkring om kreditkortet används för att betala hela eller en viss del av resan. Denna reseförsäkring innehåller normalt ett avbeställningsskydd som ger dig pengarna tillbaka ifall du måste boka av resan på grund av att du eller någon i resesällskapet blivit akut sjuk. Avbeställningsskydd ingår oftast inte i din hemförsäkring varför det alltid är bra att betala resan med kortet.
Många kort som marknadsför sig specifikt som resekort har mer heltäckande försäkringar. Dessa kan inkludera saker som ersättning vid förlorat eller försenat bagage, självriskreducering för hyrbil, ersättning vid försening, avbeställningsskydd för aktiviteter på resmålet samt självriskreducering om något skulle hända med ditt hem medan du är borta. Att teckna en sådan reseförsäkring separat eller som tillägg på hemförsäkringen är vanligtvis betydligt dyrare. Två exempel på kreditkort med allomfattande reseförsäkringar är Resurs World och Collector Easyliving.
Tänk på att den kompletterande reseförsäkringen du får med kortet är just kompletterande och kan alltså inte ersätta den reseförsäkring du får med din hemförsäkring. Vanligtvis gäller denna i 40 dagar och ska du vara borta länge måste du teckna en separat reseförsäkring. Kortets reseförsäkring gäller vanligtvis endast om du samtidigt har en hemförsäkring. Var också noga med att kolla upp kortets övriga villkor, som hur stor andel av resan som måste betalas med kortet.
När du betalar eller tar ut pengar i en annan valuta än svenska kronor lägger de flesta kredit- och betalkort på en växlingsavgift eller så kallat valutapåslag. Denna avgift är vanligtvis på mellan två och tre procent av beloppet. På kontoutdraget syns sällan valutapåslaget utan det bakas in i beloppet du köpt för. Det är därför lätt att missa denna kostnad och även om det inte är en speciellt hög avgift, är den helt onödig. Om du till exempel spenderar 10 000 kronor på en resa och har ett vanligt bankkort med tre procents valutapåslag, kan du spara 300 kronor med ett resekort som har gratis valutaväxling; till exempel Collector Easyliving.
Om du tar ut pengar i en bankomat måste du dessutom ofta betala en uttagsavgift. Denna kan antingen vara på två till tre procent av uttaget belopp eller i form av en fast avgift på cirka 40 kronor. Det är lätt att man som svensk tänker att kontanter inte behövs. Men faktum är att de flesta länder är långt efter Sverige när det kommer till kortanvändning. I många länder är cash fortfarande king, i alla fall när det kommer till restaurangbesök, kollektivtrafik och marknader. Därför kan det vara bra att ha med ett kort med fria bankomatuttag, som Bank Norweigan-kortet. Tänk dock på att den lokala banken kan ha en uttagsavgift när du använder deras bankomat, denna avgift går dessvärre inte att komma ifrån.
Många kort har olika bonussystem där varje köp genererar en viss bonuspoäng som sedan kan växlas in till värdecheckar, produkter eller så kallad cashback. Hos en del kort finns samarbeten med flygbolag som gör att du kan växla in bonusen mot flygresor. Collector Easyliving går till exempel att koppla till SAS Eurobonus där du kan samla poäng som kan bytas mot flygresor och hotellövernattningar.
Bank Norweigans kreditkort hänger som namnet antyder ihop med Norwegian Air. Allt du handlar för med kortet ger bonuspoäng som kan lösas in mot flygbiljetter hos Norweigan. Eftersom du dessutom får extra poäng när du köper flygbiljetter hos Norwegian (4-10 procent beroende på biljett) går det snabbt att samla ihop poäng till en ny flygresa.
Många kort, som till exempel Bank Norwegian och Resurs World, erbjuder bra reserelaterade rabatter och specialerbjudanden till sina kunder. Det kan till exempel röra sig om rabatter på hyrbilar och hotellkedjor. Kolla alltid igenom dessa rabatter innan du bokar en resa, ibland kan man göra riktiga klipp!
För dig som vill sätta guldkant på din semesterresa, eller som vill effektivisera jobbresan och kunna jobba i lugn och ro medan du väntar, kan ett resekort som ger tillgång till lounger på flygplatser och tågstationer vara en god idé. Dessa kort har ofta en lite högre årsavgift; Resurs World som ger fyra fria loungebesök med lounge key om året kostar till exempel 1068 kronor om året. Om man jämför med att betala för loungbesöken separat lönar det dock sig att ha kortet, som dessutom erbjuder en bra försäkring och ett förmånligt bonusprogram.
I Resurs World och andra lite dyrare resekort ingår dessutom concierge service, en tjänst där du kostnadsfritt kan få hjälp med att till exempel boka restaurangmiddagar, ordna en tolk eller köpa biljetter till ett event. Exakt vad du kan få hjälp med och när varierar men många kort erbjuder denna service dygnet runt.