Vad kostar det att renovera ett badrum

Det finns flera faktorer som spelar in vad gäller den slutgiltiga summan när du renoverar ditt badrum. Om du är intresserad av att skaffa ett nytt badrum kan det här inlägget vara av intresse. I följande text får du en kort genomgång av vad som påverkar priset för en badrumsrenovering för att du enklare ska kunna sätta ihop en budget.

Omfattning

En renovering kan se olika ut. En del behöver byta ut allt i badrummet, vilket givetvis kostar med än om du bara behöver fixa till ett fåtal saker. Om du exempelvis enbart behöver byta ut badrummets inredning så är det bara det du behöver betala för. Till exempel ett nytt handfat eller en ny duschkabin. Men om du behöver byta ut gamla rör, installera ny el och byta ut både golv och väggar så kostar det mer. Sedan kostar det olika beroende på storleken på badrummet och därmed också renoveringen. Ett mindre badrum kostar i regel mindre än ett större.

Hantverkare

Nästa sak som påverkar den slutgiltiga prislappen för din badrumsrenovering är anlitad hjälp. Enligt reglerna får du inte dra el eller rör på egen hand i badrummet. Därför måste du anlita de som är proffs på det. Om du inte ska renovera resten av badrummet själv tillkommer det fler kostnader beroende på vilken typ av hantverkare du söker efter. Hantverkare kostar olika mycket beroende på omfattning och firma. Därför kan det vara en bra idé att jämföra de olika firmorna som finns på din ort. När du anlitar en hantverkare för renovering kan du få avdrag via Skatteverket. Du kan få avdrag för hela utgiften eller delar av den beroende på om du bygger nytt eller byter ut delar av badrummet.

Inköp

Förutom omfattning och hantverkare så behöver du själv stå för en hel del kostnader. Det gäller allt ifrån olika typer av material och utrustning som behövs till renoveringen. Till exempel färg och kakel. Om du ska byta ut badrummets inredning är det också en kostnad.

Kostnadsexempel

Nu när du vet vilka faktorer som spelar in i kostnaden är det hög tid att du får ett exempel på hur mycket det kan kosta. Det här är bara ett exempel och en badrumsrenovering kan kosta olika beroende på de olika faktorerna och din personliga budget. Men här är ett snitt på vad det kan kosta:

Material och inredning: mellan 30 000 kronor och 60 000 kronor.

Hantverkare efter ROT-avdrag: ca 95 000 kronor

Den totala kostnaden som du behöver räkna med inför en badrumsrenovering är alltså omkring 150 000 kronor.

2023-06-19