Uppgradera dig med en hyrbil

Vi föredrar att befinna oss uppe i det blå, och gärna på en trevlig bistro eller takbar. Men ibland måste vi befinna oss på marken. Bilkörning tillhör kanske inte de roligaste av aktiviteter, framför allt när det är den egna bilen som körs från och till arbetet. Men det kan bli roligt att köra bil, framför allt när det finns flera modeller att välja mellan.

Det går att göra bilkörning både roligare och mer rogivande. Och det innebär inte att man provkör en sportbil för en timme eller två. Det kan räcka med att hyra en bil för en tid. Under semestern är en hyrbil ett bra alternativ om du vill ta dig från en plats till en annan och vem vill inte glida fram till restaurangen för kvällen i en lite lyxigare bilmodell.

Uppgradera bilen
(Källa: Unsplash)

Byt bil på prov

Det finns flera fördelar med att hyra en bil, framför allt om man inte äger en egen eller om bilen som ägs faktiskt inte är rolig att köra. Ska du köra längre sträckor kan det vara bra att välja en bil med hög komfort, eller en bil som har mycket utrymme för last och packning. Eller så kan du byta upp dig till en lyxigare modell, bara för att.

Däremot behöver du tänka på mer än vilken modell du ska välja. För att få de bästa villkoren och priserna är det viktigt att du jämför flera olika hyrfirmor. Hyrbilguiden.se, https://www.hyrbilguiden.se/, har samlat priserna från 1600 företag som hyr ut bilar över hela världen. Du väljer bara datum och plats och får upp alternativen som finns tillgängliga. I samtliga avtal ingår försäkringar och skatter och det gäller i de flesta fall fri körsträcka.

Läs alltid igenom avtalet innan du skriver under. Det besparar dig eventuella överraskningar när bilen ska lämnas tillbaka.

Ta hand om bilen

Hur mycket det än känns som att du har hämtat en ny bil måste du tänka på att det inte är din bil du kör. Se till att vara extra noga med den både interiört och exteriört. Alla skador som inte fanns vid hämtningen kommer du att bli ersättningsskyldig för. Om du kör för fort och fångas av en fartkamera kommer bilden att skickas till bilfirman som sedan kommer att kräva en avgift av dig och som ofta är högre än själva boten.

Uppgradera bilen
(Källa: Unsplash)

Var alltid i tid för avhämtning och återlämning, skriver Aftonbladet, https://www.aftonbladet.se/bil/a/vqAlj/undvik-fallgroparna-nar-du-hyr-bil-utomlands. Se till att du har tid att gå igenom bilen med personalen innan och efter för att kontrollera eventuella skador. På så sätt kan du inte bli anklagad för en skada som inte har orsakats under din hyrtid.

Regler utomlands

Enligt Holiday Autos, https://www.holidayautos.com/sv/, gäller ungefär samma regler för bilhyrning utomlands som i Sverige. De flesta stora bilhyrningsfirmor, som Hertz, Europcar och Avis, är internationella och följer samma koncept i alla länder. Det viktigaste är istället att ta reda på om det gäller några andra trafikregler som du som förare måste känna till. Kör man exempelvis i USA gäller olika regler i olika stater och det är viktigt att ha hyrbilsavtalet tillgängligt så att du kan visa upp vart ifrån bilen kommer. Inom EU råder samma trafikregler men det kan finnas olika krav på utrustningen i bilen. Det finns också stränga regler för mobilanvändning under körning. Både i Frankrike och Spanien är det dryga böter om du använder mobilen samtidigt som du kör. Det spelar ingen roll om det ser ut som att ”alla andra” använder mobilen. Boten kan uppgå till flera tusenlappar.

Uppgradera bilen
(Källa: Unsplash)

Drömmer du om att glida fram i en öppen cab till Grand Hotel Barcelona för en kväll på deras Sky bar? Eller kanske till Marriotts Rooftop 360 i Nice? Det kommer inte att bli några problem att hitta bilen!

2019-05-14