Därför ökar takbarer i popularitet

takbar

Takbarer, eller rooftopbarer har exploderat i popularitet i Sverige. Det är i synnerhet i större städer som takbarer är som mest populära, främst tack vare utsikten såväl som stämningen. I den här artikeln pratar vi mer om varför allt fler entreprenörer väljer att öppna takbarer, samt vad som lockar gästerna.

Varför väljer så många att besöka takbarer?

Det faktum att takbarer ofta är bestyckade med vackra växter får många stadsbor att känna sig lite mer fria. Att kunna koppla av på en luftig takterrass utan tutande bilar och avgaser medför också att många anser att det är som mest avkopplande att ta en öl på en takbar.

Lodging Magazine har undersökt varför takbarer har blivit så pass populära, och kommit fram till att takbarer som även väljer att servera mat är de som är mest lyckosamma. Enklare måltider räcker gott, så det behöver inte heller handla om några avancerade rätter. Bara gästen blir nöjd och mätt så vill denne också komma tillbaka.

Takbarer som inte serverar mat går i sin tur miste om kunder, då hungriga gäster som exempelvis precis slutat jobba för dagen ofta även vill äta i samband med att de tar någonting att dricka. Att investera i köksvaror likt kylskåp och spisar är en stor utmaning för takbarer, men enligt Lodging Magazine ofta en lönsam sådan.

Kan man låna till en takbar?

Ja. Om bara affärsplanen är solid är det en god idé att låna till en takbar. På låneportalen Lånea.se kan du exempelvis ansöka om ett lån, och låta kreditorerna tävla om att ge dig den lägsta räntan. På Lånea kan du även ta ett mindre lån till en resa så att du får möjlighet att besöka en takbar utomlands, exempelvis i Asien eller Sydamerika.

Kan man besöka en takbar när det regnar?

Ja, men bara såvida det finns en nerfällbar markis eller någon likvärdig anordning som klarar av att hålla regnet borta. Att kunna ha takbaren öppen även när vädret är barskt är en viktig faktor som påverkar lönsamheten för hela inrättningen.

Det är även en god idé att skaffa infravärme på sin takbar, då det medför att gäster väljer att besöka takbaren även på lite kyligare kvällar.

Kan man besöka en takbar året om?

Det beror på klimatet. I Sverige är takbarerna inte öppna på vintern såvida de inte är isolerade och försedda med exempelvis en glasvägg. I mer tropiska länder likt Thailand är takbarerna dock öppna året om. I mer tropiska barer är det dessutom relativt vanligt att det finns en pool i anslutning till takbaren.

Läs mer: 36 intressanta takbarer i Bangkok.

2021-03-23