Den ultimata sportbaren: Från tv-skärmar till utsikt

Sportbarer har ett ganska självförklarande koncept. Det är en bar där det kommer att visas, och troligtvis pratas om, sport. Den ultimata sportbaren är däremot mycket mer än så. Det kan vara en del av en större bar- eller klubbverksamhet, med separata avdelningar ämnade för olika ändamål. Sportbaren kan ha en klassisk layout där gästerna samlas framför en teve som står bakom baren, eller något alldeles extra på takterrass.

Grundläggande för en sportbar

Som de flesta barer ska en sportbar ha en välkomnande miljö. Eftersom fokus ligger på att titta på sport ska det finns bord och stolar som är vända mot en eller flera tv-apparater. Det kan finnas olika platser, såsom matbord, ståbord eller platser vid bardisken. Det är viktigt att tv-apparaterna och ljudanläggning håller en hög kvalitet. Det gäller också att skriva avtal med produktionsbolagen som sänder matcherna. Allsvenskan och Superettan bytte distributör i år och det var först i februari som det fanns en lösning för sportbarer. Det är samtidigt viktigt att det finns en stabil uppkoppling. En sportbar som inte kan visa sport kommer inte att vara öppen länge.

Sport takbar

Mat- och dryckesutbudet samt inredning kan se ut på olika sätt. Om det ska vara en engelsk sportbar kan man satsa på ett brett öl-sortiment och typiska maträtter som fish and chips. Om det ska vara en modernare sportbar i bistrostil kan man ta fram mat- och dryckespaket som både är lättare och tyngre samt en cocktailmeny.

Allt eller nischat

I Sverige är vi vana vid att de flesta sportbarer visar olika sportevent, från fotbollsmatcher till OS. Detta kan ha att göra med att vi är ett mindre land. Färre invånare gör det svårare att nischa sig utan att gå miste om kunder. På senare tid har det däremot öppnats upp några nischade sportbarer. 2019 slog Malmös första e-sportbar, Kappa Bar på Baltzarsgatan, upp dörrarna. Nischade sportbarer är vanligare i länder med stora städer. Där finns det även sportbarer med takterrasser, såsom Darlinghurst i Sydney, Berry Park i Brooklyn, New York, och Royal Oak i London.

För att utmärka sig som sportbar, oavsett vilken nisch man tillhör, kan man välja att erbjuda sina gäster det lilla extra. Det här är inte ett koncept som är specifikt för bar- och restaurangbranschen. Sportal.se har sett den här utvecklingen hos spelbolag. De har olika bonusar och erbjudanden för de som vill betta på sport. Sportal listar och går igenom dem och bettingsidorna för att ge spelarna en bättre blick av utbudet. På en sportbar kan det lilla extra röra sig om erbjudanden på viss mat under särskilda sporthändelser eller fritt inträde under vissa kvällar. Om det finns en takterrass i anslutning till baren hade det gått att ha specialkvällar där matcherna visades utomhus på en projektorduk.

Sport takbar

Den perfekta sportbaren ser säkert olika ut för olika människor. Några kanske nöjer sig med en bra tv och favoritölen utan att ägna inredning och övrigt utbud en tanke. Andra vill ha allt. Från ett stort dryckesutbud och flera sportkanaler, till en utsikt som kan hjälpa till att lugna nerverna om favoritlaget förlorar.

2020-06-16