Dags att besöka en takbar? 4 saker du bör tänka på

Vett och etikett på takbarer skiljer sig åt beroende på land och bar. I USA är exempelvis dricksen mycket viktig, i Sverige är många barer kontantfria. Generellt finns det några gemensamma saker du bör tänka på som gör besöket trevligare för alla.

Här kan du läsa fyra råd som bidrar till att höja stämningen för sällskapet och personal i baren.

1. Rökfria miljöer

I Sverige är det rökförbud även på uteserveringar. Det är även vanligt utomlands att takbarer och andra uteserveringar antingen är rökfria eller har vissa specifika platser där rökning är tillåtet. Rökfria miljöer brukar även inkludera elektroniska cigaretter.

Snus eller nikotinpåsar i olika smaker, storlekar och styrkor är ett alternativ som brukar gå bra att använda. Tänk på att kasta använda produkter i soptunnor eller anvisad plats med hänsyn till hygien och personal.

2. Boka bord eller invänta placering

Innan sällskapet bestämmer sig för en viss takbar kan det vara bra att kontrollera om det krävs bordsbokning. Invänta bordsplacering om det finns angivet eftersom placeringarna underlättar för serveringspersonalen. Det är även kutym att vänta tills bordet är avplockat om det suttit andra där innan.

Framför allt underlättar det serveringspersonalens arbete. Det går även snabbare att få service när bordet är rent och ni inte förväxlas med tidigare sällskap. Ska ni beställa i själva baren är det uppskattat att alla har bestämt sig innan det är dags att beställa.

3. Att klä sig rätt för olika takbar

Beroende på takbar kan det finnas klädkoder, framför allt utomlands även om det förekommer i Sverige. Lite mer exklusiva takbarer kan ha mer strikt klädsel än andra. Därför är det bra att på förhand kontroller vad som anges på exempelvis deras hemsida eller sociala medier. Det är tråkigt att bli nekad inträde för att klädseln inte lever upp till kraven.

Ett annat tips kan vara att klä sig efter stilen på takbaren. Så, kolla in hur inredningen ser ut innan besöket. T ex, har de mycket konst på väggarna, kanske kan man hitta inspiration från en canvastavla eller liknande.

Missa inte att kontrollera om det finns en pool och då ta med sig badkläder. Ska ni ha en heldag vid poolen ska ni inte missa solskyddskräm gärna med lite högre solskyddsfaktor och solglasögon. Det är lätt att bränna sig när timmarna rinner iväg.

4. Hitta rätt takbar för sällskapet

Olika takbarer har olika stilar och passar för olika sällskap. En del kan passa bättre för bara en lugn stund i avslappnad miljö där volymen är låg och samlad. Andra är mer inriktade på fest och har mer nattklubbsmiljö. Därför är det bra att läsa på om olika takbarer.

En del takbarer, framför allt i lite större städer utomlands tar betalt för inträde. Då kan det vara lite surt att betala för att sedan upptäcka att miljön inte matchar tillfälle. Därför är det bra att läsa guider om olika takbarer för hitta plats för sällskapet.

2023-08-28