Så här reser du billigare med hjälp av ett resekort

Resekort

Att resa med ett resekort, det vill säga ett kreditkort för resande, kan göra semestern både tryggare, mer minnesvärd men framför allt billigare. Oavsett om du tar en weekend i London, åker på solsemester i Turkiet eller besöker en takbar i Dubai finns det pengar att spara via ett resekort.

Med ett resekort ingår alltid en reseförsäkring, i många fall någon form av bonusprogram samt andra förmåner såsom fria uttag och exklusiv tillgång till evenemang och upplevelser. Ett riktigt bra resekort ska inte heller behöva kosta dig något då många av de bättre resekorten inte har en årsavgift. För att få hjälp med att jämföra och hitta det bästa resekortet kan du besöka Kreditkort.com.

Slipp både valutaväxlingspåslag och uttagsavgifter

Valutaväxlingsavgifter och uttagsavgifter är två vanliga fallgropar på semestern som kan få dina resekostnader att öka markant. Problemet är tyvärr att dessa är svåra att undvika, det kan uppstå en situation då du måste göra ett kontantuttag eller inte har växlat tillräckligt mycket av en specifik valuta.

Med ett vanligt kreditkort är chansen stor att man får betala avgifter om flera procent men med ett resekort är avgifterna i regel mycket lägre eller till och med fria. Resekortet Bank Norwegian har exempelvis fria uttag i bankomater i utlandet och kreditkortet Easyliving från Collector Bank har fri valutaväxling.

I regel slipper du tyvärr inte undan båda avgifter med ett resekort utan du får själv avgöra vad som är viktigast för dig. Det går även använda sig av två resekort, ett med fria uttag och ett med fri valutaväxling för att komma undan så billigt som möjligt. Se bara till att vardera kort inte har en årsavgift.

Men har du med dig ett bra resekort i plånboken och planerar väl inför din resa är det oftast inga problem att undvika dessa kostsamma avgifter. Då får du istället mer pengar över till att unna dig ett glas på en härlig takbar eller boka in en spännande upplevelse.

Resekort

Kostnadsfri reseförsäkring

Alla resekort kommer idag med en kompletterande reseförsäkring, där somliga är bättre än andra. I regel skall minst 75% av resans värde betalas med kortet för att reseförsäkringen kostnadsfritt skall aktiveras.

Överlag är många av reseförsäkringarna väldigt bra och täcker de viktigaste delarna. Standard är att reseförsäkringen brukar innefatta avbeställningsskydd, resestartskydd, bagageförsening och olycksfallsförsäkring. Några av de bästa resekorten har även hem/villaförsäkring samt självriskskydd inbakat i sin försäkring. Här gäller det återigen att du jämför de olika kortens försäkringar och ersättningsnivåer. Att resa utan försäkring är något vi starkt avråder dig från att göra och kan leda till extremt höga medicinska kostnader vid en eventuell olycka.

Bonus och Cashback

Även om bonussystem eller Cashback inte är unikt för resekort är det en fördel som kan, vid smart användande, leda till att du sparar en hel del pengar. Ett resekort med bonussystem innebär att du tjänar poäng på olika köp som görs med kortet. Dessa poäng kan sedan spenderas på exempelvis flygbiljetter, upplevelser eller produkter. Vad poängen kan spenderas på varierar från kort till kort.

Kollar man exempelvis på Bank Norwegians resekort kan poängen enbart spenderas på flygbiljetter hos flygbolaget Norwegian. Dem kallar sina poäng för CashPoints. Ett CashPoint motsvar 1 NOK och med tillräckligt mycket CashPoints kan du få dina flygbiljetter gratis.

Självfallet tar det en längre period att samla in en ansenlig summa med bonuspoäng för att komma åt de riktigt bra erbjudandena. Det är därför rekommenderat att du ansöker om ett kort som har en hög intjänings nivå men som du även kan tänka dig använda i vardagen. Nästan alla kort som har bonussystem ger ut dessa för alla köp som görs med kortet, inte endast för köp av flygbiljetter eller reserelaterade produkter.

Har kortet cashback innebär det att du får en viss procent tillbaka på allt du spenderar. Detta betalas antingen tillbaka direkt till kortet eller betalas ut som bonuspoäng eller bonuscheckar.

Ett resekort kan alltså i slutändan hjälpa dig att dra ned på dina reserelaterade kostnader. Jämför och läs på men anpassa framförallt användandet av ditt kort utefter dess förmåner. Att resa kommer alltid att kosta pengar, men ett resekort är ett av flera tillvägagångssätt för att göra resandet lite snällare mot bankkontot.

2019-11-14