Smart renovering av ditt badrum

Planerar du att renovera ditt badrum och få det nytt och fräscht i år? Att renovera badrummet är mycket vanligt och det finns flera orsaker till varför man gör det. Badrummet är inte längre ett utrymme som göms undan, utan är nu en plats för lugn och ro, stillsamhet och en möjlighet att koppla av efter en lång dag. Badrummen har blivit värda att visas upp och då vill du naturligtvis att ditt badrum är snyggt och modernt från topp till tå.

Det finns flera saker att tänka på när du ska göra badrumsrenovering. Ett vanligt misstag är att man blir alldeles för ivrig och sätter i gång att riva kakel och rör direkt, men för att renoveringen ska bli riktigt lyckad krävs det mycket mer planering än man kan tro. Här nedan kommer vi att titta på några punkter som du absolut inte får glömma när du vill renovera i badrummet. Visst finns det även andra saker än de vi har listat nedan, men kommer du ihåg nedanstående har du åtminstone lagt en riktigt bra grund för ett lyckat projekt.

Så lyckas du med renoveringen - Tips

1. Planera i god tid

Planeringen för renoveringen bör utföras så snart du vet vad du vill ha och vara så detaljerad som möjligt. Här skriver du upp alla inköp du ska göra - från de minsta spikar till dyra inredningsdetaljer, badkar eller toalettstolar. Du bör även fundera på ett datum när arbetet bör vara klart och skriva upp vilka arbetsuppgifter du ska utföra själv. Behöver du anlita en hantverkare för delar av renoveringen ska även dessa kostnader med i planeringen.

2. Anlita hantverkare

Ska du göra en större badrumsrenovering och flytta toalettstol eller avlopp behöver du ta hjälp av en professionell hantverkare med behörighet. Detta gäller även för dig som vill dra nya elledningar eller elinstallationer. Be om offerter från olika företag i din närhet och titta igenom dessa i lugn och ro. Vill du använda dig av ROT-avdraget för att sänka dina kostnader måste du välja en hantverkare som är registrerad för F-skatt. F-skatten gör även att du slipper betala arbetsgivaravgiften.

3. Dokumentera!

Att dokumentera renoveringen är viktigare än man kan tro. Inte nog med att bilder och dokumentationer kan vara roliga att ta fram i framtiden och titta tillbaka på, så kan de också hjälpa dig om olyckan skulle vara framme. Är det så att något har blivit fel eller inte fungerar som det ska kan du alltid använda dig av bilder och information om du behöver ta hjälp av en hantverkare. Det enklaste är att fotografera och filma med mobiltelefonen och sedan spara ner det i en virtuell mapp.

4. Ta hjälp när du behöver!

Det finns inget skamligt med att be om hjälp. Känner du dig osäker på en arbetsuppgift är det mycket bättre att du frågar än att du chansar. Du kan t.ex. ta hjälp av vänner och bekanta med kunskap inom renovering, men du kan också kontakta hantverkare för vägledning och rådgivning. Tar du dig vatten över huvudet finns det risk för att du utför arbetet felaktigt, något som kan leda till stora kostnader och problem i framtiden. Se till att det blir rätt från början och be om hjälp när du behöver!

2023-06-19