Paradox Wine & Cheese i Split

Split

Split ligger i den kroatiska turistfavoriten Dalmatia, men många passerar staden för att ta sig vidare till öarna som ligger lite utanför. Om du besöker Kroatien och har vägarna förbi Split är det dock ett måste att stanna några dagar för att inte missa stadens bästa takbar. Paradox Wine & Cheese Bar är en modern vin- & ostbar som ligger i Splits historiska center, några meter från strandpromenaden Riva på gatan Ban Josip Jelačić.

När Paradox öppnade upp under 2012 hade inte Split särskilt många alternativ för den som sökte efter en gourmetupplevelse och baren fyllde därför ett tomrum i staden med sina delikatesser. Grundarna ville fylla det tomrummet och samtidigt skapa en social punkt där likasinnade personer kunde träffas. Genom åren har Paradox Wine & Cheese fått en hel del uppmärksamhet av media, reseagenturer och besökande turister. Paradox tilldelades till exempel en av de mest prestigefyllda utmärkelserna inom restaurangbranschen, Hideaway Report 2019 Editors Choice Award i kategorin Best Wine & Cocktail Bars.

Takbaren har plats för mer än 90 personer och det finns därmed gott om utrymme för att njuta av utsikten, vinet och de olika delikatesserna som serveras. Terassen är täckt med böljande vitt tyg och dekorerad med plantor från medelhavet. Bara utsikten över den aktiva hamnen i Split och strandpromenaden är värt ett besök. Inuti baren finns det ytterligare 40 platser och inredningen går i en klassisk stil med moderna influenser.

Kroatiska viner är fantastiska och på Paradox serveras några av landets bästa viner. Det finns över 120 olika vinsorter att välja mellan i flera olika prisklasser. Rosé, rött, vitt och mousserande vin kan köpas per glas eller flaska. Vissa sorter kommer från Dalmatia, andra från olika delar av Kroatien och så finns det även en del viner från klassiska vinländer som Frankrike, Italien och Tyskland. Vinmenyn är organiserad efter hur intensiva vinerna är.

Till vinet kan man välja från ett stort urval av lokala och importerade ostar. Det går att plocka ut de ostar man vill prova på, men det finns även färdiga ostkombinationer att beställa. Menyn har även kallskuret kött, bröd, pajer samt torkade, saltade och marinerade delikatesser från havet. Allt serveras av utbildade sommeliers som även kan rekommendera vin- och matkombinationer.

Temakvällar arrangeras regelbundet på Paradox Wine & Cheese och man kan till exempel välja att vara med på vinprovningar, presentationer från vintillverkare eller middagar med tillhörande vinpaket. Flera gånger under året går det även att vara med på kvällar där det serveras ostron och champagne. Grillkvällar där all mat tillagas på takbaren återkommer också regelbundet. På takterassen underhålls det även med live-musik och flera av Kroatiens bästa artister har stått på scenen hos Paradox. Självklart finns det även gratis Wi-Fi om du hellre underhåller dig med videoslots eller surfar under ditt besök. Musikkvällar med olika teman som till exempel Blues & Jazz eller irländsk musik är också en del av barens återkommande underhållning.

Paradox Cheese & Wine har öppet hela året runt, men allra bäst är det förstås på sommaren när det är soligt långt in på kvällen och kvällarna har en behaglig temperatur. Prisnivån är något högre än på många andra restauranger i Split, men det som serveras håller hög kvalitet och är värt varenda krona. På takterassen samlas både lokalbor och turister som har lyckats upptäcka ett av Splits bästa uteställen.

2019-03-01