Tips för att övervinna flygrädsla

Om du är en av alla svenskar som lider av flygrädsla så kan det vara svårt att resa utanför landets gränser. Att ta en biltur till Europa kan fungera, men längre resor än så är ofta svårt att få till. Men det går att övervinna flygrädsla om du verkligen vill kunna upptäcka världen. Här är fyra tips på hur du kan gå tillväga:

Flygrädsla

Gå i terapi

KBT-terapi är ett effektivt och snabbt sätt att bota flygrädsla på. Först går man igenom sin rädsla eller fobi med en terapeut för att ta reda på vad som driver den och hur tankarna går omkring rädslan. Det andra steget är vanligtvis att flyga kortare sträckor ihop med terapeuten för att utsätta sig för det som man är rädd för. Ett annat alternativ är att använda sig av en flygsimulator i samband med terapin. Med hjälp av tereapeuten kan man omorganisera tankarna för att kunna kontrollera dem lättare. Många som har flygrädsla kan bli hjälpta för livet av KBT.

Hypnosbehandling

Personer med flygrädsla kan välja att gå till en hypnosterapeut för att behandlas genom att gå in i det undermedvetna. Hypnos går, precis som KBT, ut på att förändra tankemönster för att kunna komma över rädslor och fobier. När man är inne i ett hypnotiskt tillstånd så är ens undermedvetna öppet för förslag som leder till långvariga förändringar. Hypnosterapeuten hjälper till att ge andra associationer och tankar om flygande för att skapa en mer positiv upplevelse.

Använd lugnande medel

Ibland sitter rädslan i kroppen och terapi som behandlar tankemönster hjälper inte alltid. Att ta lugnande medel eller örter kan då vara en bra hjälp. Ett exempel är CDB som har en lugnande effekt och som många använder för att behandla lindrig flygrädsla. Genom att lugna nervsystemet minskar man reaktionerna på yttre stimuli och behåller lugnet i stressande situationer. CBD-tillskott är lagligt om det inte innehåller THC och är säkert att använda under längre perioder. Ett annat alternativ är att ta betablockerare som dämpar nervositet och fysiska symptom som darrande händer och hög puls.

Läs på om riskerna

Ungefär 3 procent av alla svenskar har flygrädsla, men det är många fler än så som har någon slags nervositet runt flygning. För många människor med lindrigare rädsla så kan det räcka att läsa på om riskerna med flygning. Risken att man är med om en flygolycka är 1 på 4,7 miljoner. För att ge ett perspektiv på det: risken att man träffas av blixten i sin livstid är 1 på 3000. Flygning är dessutom säkrare än att köra bil, eftersom det sker många fler trafikolyckor varje år.

2021-02-22