Ölprovning, salami och ost på svampen i Örebro

ölprovning

I Örebro bjuder Vattentornet Svampen in till after work på svindlande höjder. Ända sedan 50-talet har man kunnat njuta av stadens bästa utsikt. Sedan dess har vattentornet blivit mycket populärt bland besökare från hela världen, det är så omtyckt att det till och med har byggts ett likadant systertorn i Saudiarabien.

En sevärdhet som måste besökas i Örebro!

Vi passade på att ge alla våra sinnen en upplevelse genom att njuta av en spännande ölprovning uppe bland molnen. Passionerade och professionella ölmästare guidade oss genom en smakresa till ölets värld. En av världens äldsta drycker har en otroligt lång och spännande historia som sträcker sig så långt som 4000 år tillbaka.

Ölet har varit människans följeslagare i tusentals år och har givetvis utvecklas i takt med att människans livsstil, jordbruk och matproduktion har förändrats. Man brukar säga att denna utveckling går hand i hand med brödets utveckling och dess användning av olika spannmål, något som kan förklara det enorma utbudet av ölsorter idag.

ölprovning

Modern ölprovning i hög klass

Intresset för öl är fortfarande stort och nya mikrobryggerier och ölstilar skapas dagligen. Ölmästaren pratade under kvällen om ölet i sin helhelt, från dåtid till nutid och allt där emellan.

Under ölprovningen pratade vi också om ölets historia, tillverkning och sammansättning. Vi lärde oss skillnaden mellan olika ölstilar och hur man egentligen gör för att få ut det bästa av smakupplevelsen när man provar de olika ölerna. Hur bedömer man egentligen doft, smak och utseende?

Kvällens utbud

Ölerna som vi provade under kvällen var alla i en överjäst stil, något som har blivit en tydlig trend i Sverige. Vi fick prova olika varianter av stilen från olika länder som Skottland, England och Belgien.

Våra smaklökar är känsliga, så för att anpassa provningen efter hur de fungerar och får att skapa en röd tråd så provade vi ölerna från torrast till sötast, från lättast till tyngst och från billigast till dyrast.

Tillsammans med sommeliern och de andra deltagarna diskuterade vi smakernas kriterier som sötma, bitterhet, kropp, alkohol och strävhet. Det blev en härlig kväll där vi njöt av noggrant utvalda ölsorter och smarriga tilltugg som också valts med omsorg efter varje öl.

Efter en spännanande ölprovning i Örebro på svindlande höjd kom vi hem med massor av nya kunskaper och redo att experimentera vidare med mat och dryck även på hemmaplan!

2019-04-29