Öl & handboll i Japan?

Öl & handboll i Japan
Slottet i Kumamoto erbjuder en otrolig utsikt. Källa: Pixabay

En kombination som det kanske inte står i tidningen om varje vecka är öl, handboll och Japan. Så vad är då kopplingen mellan de tre? Det är nämligen så att damernas handbolls-VM äger rum i slutet av november och första halvan av december i Kumamoto, Japan. En turnering som Sverige har kvalificerat sig till och hoppas kunna stå för en skräll i. Kumamoto är en residensstad på den allra mest sydvästliga ön Kyusu i Japan och kommer att ha mycket mer än bara handboll att erbjuda under de två veckorna. En perfekt anledning att besöka staden.

Korean BBQ/Beer garden

Vad är egentligen en koreansk barbeque? Det är en unik upplevelse där matlagningen och ätandet står i fokus. På koreanska BBQ-restauranger samlas alla vanligtvis runt grillen som står i mitten av bordet. En servitör lägger tallrikar med rått kött och olika sidorätter (banchan) som kan jämföras med koreanernas motsvarighet till tapas (bland annat kimchi och olika typer av tofu kan ingå). Alla tillagar sin egna mat, men fokusen ligger på att det är en social händelse som är perfekt för att samla familj och vänner vid bordet. Samtidigt är det kul att alla får vara involverade, istället för att någon eller några få är fast i köket.

Det kanske låter udda att rekommendera en koreansk barbeque i Japan, men just denna typ har blivit allt mer populär, både i stora delar av Asien, och också allt mer i västvärlden. Ett av de mer populära ställena i Kumamoto enligt https://www.tripadvisor.se/ är Yon Yon Kazoku som ligger i de centrala delarna av staden. I detta fall har Kumamoto även en geografisk närhet till Sydkorea, som faktiskt ligger närmare staden än vad exempelvis Tokyo gör.

När du väl mättat magen vill du kanske testa på stadens utbud på alkohol?

En av stadens barer med utsikt är Unfurl (eller アンファール som den heter på koreanska). Där kan du sitta på uteserveringen och avnjuta en välkyld Asahi (Japans största leverantör av öl). Staden har ett flertal olika barer och även så kallade "Beer gardens" och om du vill testa något häftigt så rekommenderas World Beer Terminal Kaen, vilket är ett ställe med ett enormt utbud av öl från platser runt om i hela världen. Du kan testa allt ifrån de japanska till olika öl från världens alla hörn.

Öl & handboll i Japan
Koreansk BBQ. Källa: Pexels

Handbolls-VM

Handbollsvärlden kommer som nämnt att rikta blickarna mot staden i slutet av november. Sverige har kvalificerat sig till turneringen men är i nuläget outsiders till att gå hela vägen. https://www.betfair.se/sport/handball erbjuder i nuläget 34,0 i odds på att Sverige vinner turneringen, samtidigt som våra norska grannar är favoriter med sina 2,75. Vi får hoppas att det svenska landslaget detta till trots kan överraska! Motståndarna i gruppen är Ryssland, värdnationen Japan, Kina, Argentina och DR Kongo. En härlig utmaning för de svenska damerna!

Det går fortfarande att ordna biljetter till turneringen via den officiella hemsidan https://www.handbollslandslaget.se/dam/masterskap/.

Det kan vara klokt att ha vädret i åtanke om ett besök är på agendan. I november/december blir det ungefär lika varmt som under den svenska sommaren (ca 25 celsius), vilket annars kan komma som en chock för den överklädda handbollsturisten.

2019-09-26