Hur du förbereder din mobiltelefon för internationella resor

Nu när världen äntligen börjar öppna upp igen så är det många som längtar iväg på semester utomlands! Utöver att kolla vilka restriktioner som fortfarande finns i det landet du vill åka till så är det självklart viktigt att också hålla koll på att ditt pass inte behöver förnyas och att du har bokat hotell och flyg. Men telefonen då?

Även fast det är ytterst få av oss som rör oss utan vår mobiltelefon idag så är det kanske inte många som tänker på att förbereda även sin telefon inför semestern. Men med tanke på hur mycket vi använder våran telefon idag och kanske framförallt med tanke på hur väl den kommer till nytta i ett främmande land så kan det löna sig att spendera några minuter på att se till att även din iPhone eller Android-telefon är redo för det stundande äventyret. För visst vore det trist att landa i Kina och upptäcka att du inte kan använda din telefon av en eller annan anledning?

Dataroaming och simkort

Det var inte så länge sedan som man hörde talas om de stackare som stack iväg på semester utomlands bara för att sedan komma hem till en saftig telefonräkning väntandes i brevlådan.

Tack vare lagändringar så är detta lyckligtvis något som har blivit alltmer sällsynt och faktum är att det är flera länder som faktiskt förbjuder operatörer från att ta extra betalt för roaming utomlands. Men det betyder inte att det inte fortfarande händer. För att vara på den säkra sidan så kan det vara en bra idé att kontrollera detta med din mobiloperatör på förväg och stänga av roaming i din telefons inställningar innan du sticker iväg.

Nu finns det förvisso många länder där du kan hitta gratis wifi nästan var än du går så det kan kanske kännas onödigt att investera i ett lokalt simkort i landet där du ska på semester. Med det sagt så finns det vissa länder som till exempel Sydkorea som just nu kräver att du registrerar ett koreanskt telefonnummer där du kan bli nådd under din vistelse i landet.

Att få tag i ett lokalt simkort behöver inte vara svårt. Ofta kan du hitta speciella paket för simkort som gäller ett par dagar eller längre direkt på flygplatsen. Har du dessutom en telefon av nyare modell så är det också idag väldigt enkelt och framförallt billigt att få en så kallad e-sim till din telefon.

Ett e-simkort fungerar precis som ett vanligt simkort där du kan välja ett kort med antingen bara data eller ett kort som också låter dig ta emot både telefonsamtal och sms. Till skillnad från vanliga simkort så har de däremot inget fysiskt kort utan du laddar kortet till din telefon genom att scanna en kod. Fördelen här är att du kan aktivera ditt kort när du vill och har alltså ditt nya telefonnummer redo redan innan du har anlänt i landet ifråga.

Notera dock att det inte är alla telefoner som har en e-simfunktion så kontrollera detta på förväg innan du köper ett e-simkort.

Skydda dig från hackers och liknande under din resa

Sanningen är att många av oss idag är väldigt naiva när det gäller våra telefon- och datavanor. Hur många har till exempel loggat in på ett okänt WIFI-nätverk när vi är ute på språng utan en tanke på vilken risk det egentligen innebär?

Även om du är hemma i Sverige men kanske framförallt om du är utomlands så är det alltid en bra idé att installera en VPN på din telefon och din dator om du väljer att ta den med dig. En VPN kan skydda dig och hålla din information privat när du använder dig av olika WIFI så att du slipper oroa dig för att obehöriga ögon ska se vad du sysslar med eller vilken information som finns tillgänglig i din telefon. Att använda en gratis VPN ger dig möjlighet att testa tjänsten innan du betalar för den.

Är du dessutom och reser i länder såsom Kina så kan en VPN också hjälpa dig att nå hemsidor och tjänster som annars är blockerade inom landets gränser, till exempel Facebook och Google.

Ladda ner lokala appar att använda under resans gång

Medan det finns många appar som är mer eller mindre internationella så är det också värt att komma ihåg att alla appar inte nödvändigtvis fungerar överallt. Visste du till exempel att Uber inte går att använda i varken Sydkorea eller Thailand? I vissa asiatiska länder använder man sig istället av Grab eller Kakao. Är du på resande fot i Sydkorea så kan du heller inte använda Google Maps på samma sätt som du skulle i till exempel Portugal eller England.

För att minska risken att du blir stående mitt i ingenstans utan att kunna hitta tillbaka till ditt hotell så är det därför en bra idé att kolla på förväg vilka appar som går att använda i det land som du planerar att åka till.

2022-09-08