Så väljer du det bästa kreditkortet på resan

takbar

Kreditkort medför ett stort antal fördelar. Du får nästan alltid ta del av en kostnadsfri reseförsäkring som kompletterar din ordinära hemförsäkring, och ofta även rabatt- såväl som bonussystem. Att äga ett kreditkort är även ett stort ansvar. Du ska i regel även undvika att delbetala med ditt kreditkort då den räntesats som tillämpas ofta ligger på mellan 15 och 25 %.

Om du reser frekvent utgör ett så kallat resekort eller kreditkort för resor ett lämpligt kreditkortsalternativ. Alla resekort inkluderar kostnadsfria reseförsäkringar, och kan även erbjuda köpförsäkringar, bonusprogram, rabattprogram, kostnadsfri tillgång till lounger, avbokningsskydd för konserter samt concierge service till och från flygplatsen.

Men vilket kreditkort för resor ska man välja? Kreditkortguiden.se är en bra resurs som hjälper dig att svara på den frågan. På deras webbsida kan du bland annat läsa mer om de bästa resekorten 2021, såväl som guider samt recensioner om kreditkort.

För vem lämpar sig ett resekort?

De reseförsäkringar som inkluderas såvida du tecknar dig för ett resekort är särskilt väl utformade, och tumregeln är även att utfärdarna belönar användare som reser frekvent med exempelvis gratis flygresor via ett bonusprogram. Mer specifikt; om du frekvent reser utomlands är ett resekort en bra idé.

3 fördelar med ett resekort innan resan:

1. Bonusprogrammet

Amex-kreditkortens SAS EuroBonus-program samt Norwegian Kreditkorts CashPoints-baserade bonusprogram kan bland annat nyttjas för att hel- eller delbetala flygresor eller en hyrbil.

2. Avbeställningsskyddet

Om du betalar för mer än 50 – 75 % av resans värde inkluderas alltid ett avbeställningsskydd, som i regel ger dig en monetär kompensation på hela resans värde såvida du blir sjuk eller om en olycka inträffar i din bostad alternativt på väg till avreseflygplatsen.

Det är brukligt att avbeställningsskyddet ersätter resor för upp till 20 000 kronor per person och ett intyg som bevisar att du talar sanning krävs dessutom, likt ett sjukintyg som undertecknats av en läkare.

3. Reserelaterade rabatter

Som vi nämnt ovan kan du växla in bonuspoäng för att kunna ta del av rabatterade reseprodukter. Ett flertal utfärdare av resekort erbjuder även rabattprogram med fasta rabattsatser som inte kräver att du nyttjar dina bonuspoäng. Rabatter hos Hotels.com samt Booking.com är särskilt vanligt förekommande.

3 fördelar under resans gång

1. Reseförsäkringen

Den reseförsäkring som inkluderas ersätter dig vanligtvis vid bland annat förlorat bagage, flyg-, tåg- eller bussförsening, missat anslutningsflyg samt olycka eller dödsfall.

2. Den låga valutaväxlingsavgiften

Den valutaväxlingsavgift som gäller för kreditkort som inte är nischade mot resor tillämpar i regel ett valutapåslag på cirka 3 %, inklusive en minimidebiteringsavgift på cirka 40 kronor. Många resekort erbjuder istället en valutaavgift på cirka 1,75 %, vilket medför att dina köp i utländsk valuta förblir ekonomiskt försvarbara.

3. Hyrbilsförmåner

Självriskeliminering för hyrbilar inkluderas i flertalet resekort. Denna egenskap täcker självrisken om du skulle krocka eller på något annat sätt skada din hyrbil, och då hyrbilsfirmorna avkräver dig cirka 100 kronor per dag för ett likvärdigt skydd är den självriskeliminering som resekorten erbjuder tacksam.

2 fördelar efter resan

1. Du får en bättre ekonomisk översikt

Då samtliga inköp samlas på en månadsfaktura kan du med enkelhet kartlägga ditt eget konsumtionsmönster, för att därefter korrigera det. Om du identifierar ett eller flera inköp som anges på fakturan men som aldrig har utförts av dig, kan du dessutom spärra köpet i efterhand genom att kontakta kortutfärdaren.

2. Du kan betala i efterhand

Tack vare att du betalar för dina inköp i efterhand kan du unna dig någonting extra på semestern, för att därefter betala för dina inköp i samband med att månadsfakturan anländer. Att delbetala med kreditkort är dock ofördelaktigt, och det gäller i synnerhet för reserelaterade kostnader som ej bidrar till någon nytta i vardagen.

Läs mer: De bästa takbarerna I Sydney.

Är resekort alltid förmånliga?

Om du skaffar ett kreditkort för resor uppstår en ge och ta-situation, där du tar del av fördelar och så även utfärdaren. Du blir tilldelad ett flertal kostnadsfria förmåner och utfärdaren tjänar i sin tur pengar på användare som väljer att exempelvis delbetala eller spendera pengar mot ett valutapåslag.

Mer specifikt är det viktigt att du använder ditt kreditkort för resor på rätt sätt; för att maximera de fördelar och minimera de nackdelar som ett kreditkortsinnehav medför.

De 3 bästa resekorten

Nedan får lära dig mer om tre av de bästa kreditkorten för resor som nischats mot svenska konsumenter.

1. Norwegian Kreditkort är det bästa kreditkortet på resan

takbar

Norwegian Bank erbjuder det bästa kreditkortet för resor. Ingen årsavgift tillämpas, och ett bonussystem inkluderas som ger dig en bonus på upp till 20 % såvida du går med i Norwegian Rewards-programmet. Utöver detta tillämpas inte heller någon aviavgift eller kostnad för kontantuttag, vilket är unikt.

2. Collector EasyLiving

takbar

Med det resekort som Collector utfärdar får du inte ta del av något bonusprogram, men det tillkortakommandet kompenseras främst av de köpförsäkringar som inkluderas. En förlängd garanti, en evenemangsförsäkring, en leveransförsäkring och ett allriskskydd är fyra exempel på de försäkringsförmåner som detta kort inkluderar.

3. Komplett kreditkort

takbar

Med Komplett kreditkort får du ta del av en bonus som ligger på 4 % såvida du handlar på Komplett.se. Utöver det tillämpas ingen årsavgift, och även aviavgiften är slopad såvida du betalar med hjälp av en e-postfaktura. Valutapåslaget ligger på brukliga 1,75 %, och den reseförsäkring som inkluderas är väl utformad.

3. Komplett kreditkort

Som Finansinspektionen förtydligar kan dessutom det statliga amorteringskravet öka såvida du höjer ditt bolån.

De bästa kreditkorten för resor - en sammanfattande lista

Nedan får du möjlighet att ta del av de tre bästa resekortens egenskaper i en mer detaljerad form.

takbar
2021-04-08