Så kan du låna pengar för att finansiera din resa

takbar

Att låna pengar till en resa kan vara en god idé, men bara såvida du klarar av att betala av lånet inom ett kort tidsspann. Då en resa är en produkt som konsumeras direkt och inte bidrar till något egentligt värde förutom trevliga minnen, är det ofördelaktigt att betala av på en resa under en längre period.

5 sätt att låna till sin resa

1. Snabblån: En liten kredit med hög ränta som lämpar sig bäst vid nödlån.

2. Privatlån: Kallas i dessa sammanhang för ett reselån. Räntan är låg och avbetalningstiden lång.

3. Samlingslån: Du samlar dyra krediter får därmed en lägre kostnad för lån.

4. Medlemslån: Du tar lån med hjälp av ditt fackförbund.

5. Höj ditt bolån: Räntan är låg och avbetalningstiden lång. Du måste dock äga din egen bostad och en låg belåningsgrad är fördelaktigt.

Nedan pratar vi mer om de lånetyper som precis nämnts mer detaljerat.

1. Att ta ett snabblån för att finansiera resan (ca. 10 till 40 % ränta)

Snabblån, som även kallas för SMS-lån har två tydliga fördelar; utbetalningstiden är kort och det går i regel utmärkt att ta ett snabblån utan fast inkomst. Den räntesats som tillämpas är dock i regel hög, och ligger vanligtvis på mellan 10 och 40 %.

Läs mer: Slappna av på en takbar i Brisbane.

Då du ofta kan låna uppemot 50 000 kronor såvida du tar ett snabblån kan det vara lätt att tänka: "Jag drar till Thailand nu, så betalar jag när jag kommer tillbaka". Men om du inte klarar av att betala tillbaka pengarna inom en månad är det kostsamt att förlänga återbetalningstiden för snabblånet, och utöver det riskerar du att hamna i en skuldfälla såvida du tar för många snabblån.

2. Att låna utan säkerhet för att finansiera resan (ca. 5 till 10 % ränta)

Om du ämnar låna pengar för att resa är ett privatlån, som även går under marknadsföringstermen reselån det bästa alternativet. Kreditorer som erbjuder privatlån ställer dock höga krav på dig som låntagare. Du måste i regel ha en fast anställning, du får inte ha några betalningsanmärkningar och du får inta ha tagit UC-kontroller alltför frekvent för att bli beviljad ett privatlån.

3. Att ta ett samlingslån för att finansiera resan (du minskar dina lånekostnader)

Med ett samlingslån menas att du sammanfogar dyra småkrediter och därmed sparar pengar. Småkrediter har ofta en ränta på mellan 10 och 40 %, medan samlingslån i regel har en ränta på mellan 5 och 10 %.

Du kan inte ta ett samlingslån för att finansiera din resa men om du tar ett samlingslån ökar du dina möjligheter för att kunna spara ihop till en resa, då dina samlade kostnader för lån minskar.

4. Att ta ett medlemslån för att finansiera resan (ca. 5 % ränta)

Om du har varit medlem i ett LO- eller SACO-förbund i minst 6 månader har du rätt att ansöka om ett medlemslån, som ofta har en ränta på cirka 5 %. Med ett medlemslån kan du låna pengar utan säkerhet, men då ett fackligt medlemskap krävs är ett medlemslån en omöjlighet för ett stort antal människor.

5. Att höja sitt bolån för att finansiera resan (ca. 1,75 % ränta)

Om du äger en fastighet och har ett bolån med en låg belåningsgrad kan du höja det mot en låg räntesats på cirka 1,75 %. Det är förvisso brukligt att endast höja sitt bolån såvida man nyttjar de lösgjorda pengarna för att renovera eller på annat sätt höja sin bostads värde.

Som Finansinspektionen förtydligar kan dessutom det statliga amorteringskravet öka såvida du höjer ditt bolån.

När är det en bra idé att låna till en resa?

• När du lånar ett mindre belopp som du klarar av att betala tillbaka inom cirka 1 till 3 månader.

• När du har en stabil inkomst som medför att du klarar av att betala tillbaka pengarna även om någonting oväntat inträffar.

När är det en dålig idé att låna till en resa?

• När du är arbetslös eller har en låg inkomst.

• När du har en oregelbunden inkomst.

Vilket är det bästa lånet för resor?

Om du har planer på att låna pengar för att finansiera din resa är som Enklare förtydligar ett lån utan säkerhet det bästa valet. Hos Enklare kan du dessutom låta ett stort antal kreditorer tävla om att erbjuda dig lägst ränta, vilket medför att du har goda möjligheter att bli beviljad ett privatlån med särskilt bra villkor.

2021-04-08