Dolda risker med offentligt Wi-Fi och hur du undviker dem

Att använda offentligt nätverk är något som är normalt och görs av de flesta människor på regelbunden eller till och med daglig basis. Det kan vara allt från att koppla upp sig på Wi-fi när man äter sin lunch, eller dricker sitt kaffe på caféet. Vad många inte vet är att detta är associerat med ganska stora risker.

Du kan bli av med personliga uppgifter, kontonummer, samt annan information som du hellre håller för dig själv. Som tur är finns det flera saker du kan göra för att undvika dessa risker, eller att åtminstone reducera dem till en acceptabel nivå.

De dolda riskerna med att använda offentligt Wi-Fi

De fria punkterna för Wi-Fi finns överallt i dagens samhälle. Hotell, restauranger, gym och gallerier ger ofta ut gratis Wi-Fi till sina besökare, något som väldigt få tackar nej till. Tyvärr är det väldigt få som känner till de risker som detta medför. Nedan hittar du några av de potentiella risker du utsätter dig själv för:

Hackare kan få tillgång till dina uppgifter

Om en hackare lyckas med att positionera sig mellan dig och din anslutningspunkt kan de få tillgång till all information som du skickar på internet. Det kan vara allt från inloggningsuppgifter och mail till kreditkortsinformation och säkerhetsinformation som exempelvis rör din arbetsplats.

Det här kan medföra katastrofala konsekvenser för dig, men även för alla andra människor och enheter i din närhet. Se därför till att du alltid är extra försiktig när du använder offentligt Wi-Fi, eller sluta använda dem helt och hållet.

Hackare kan installera skadliga program på din enhet

Om en hackare lyckas få tag i dina uppgifter kan de även ta över din enhet och installera skadliga program. Detta betyder att hackaren i princip kan göra vad den vill med din enhet, samt utge sig för att vara dig på ett pålitligt sätt.

Om du misstänker att en hackare har tagit över din telefon eller försöker att installera skadliga program bör du omedelbart stänga av enheten, samt ändra alla dina lösenord med en annan enhet.

Vad du kan göra för att undvika dem

Att lära dig förstå dessa risker och hur du kan undvika dem är otroligt viktigt. Om du följer nedanstående punkter kommer du att få ett grundläggande skydd, samt vara lite säkrare nästa gång du befinner dig i en offentlig miljö.

Använda en VPN

En VPN, eller Virtual Private Network som det egentligen heter, ger dig inte bara ett extra lager av anonymitet, utan krypterar även all trafik som sker mellan din enhet och webbplatsen. Som en bonus får du möjlighet att få tillgång till geografiskt begränsat innehåll, exempelvis utbud från streamingtjänster som egentligen bara är tillgängligt i ett annat land.

Det är också ganska enkelt att prova på VPN, gratis provperiod är något de flesta VPN-tjänster erbjuder, så det kan vara något för dig att överväga om du väljer att lägga till det här skyddet till din enhet.

Stäng av ditt Wi-Fi om du inte verkligen behöver det

Det finns flera fördelar med att stänga av Wi-Fi när man inte använder det. För det första blir det betydligt svårare för hackare att få tag i din information. För det andra kommer ditt batteri att räcka betydligt längre. Win-win, eller hur?

Stäng av delning

Har du delat något med dina vänner, familj eller sambo? Stängde du av delning när du var klar? Om nej bör du göra det omedelbart. När du befinner dig i det offentliga vill du knappast dela med dig av dina bilder, musik eller annan information, eller hur?

Hur du stänger av delning beror på vilken typ av enhet du har. Gå in på inställningar och leta efter något som heter “delning” eller något i stil med det.

Leta efter SSL-kryptering

SSL-kryptering är något som en hemsida har eller inte. Om du ska fylla i personliga uppgifter bör du endast göra det hos sidor som har SSL-kryptering. De flesta sajter som har SSL-kryptering ger dig möjlighet att använda HTTPS, se därmed till att du alltid klickar i “Använd alltid HTTPS”.

Slutord

Wi-Fi i offentliga miljöer kommer med stora risker. Som tur är kan du undvika dem med lite finess och tricks. Det är varken svårt, jobbigt eller tidsödslande att undvika dessa risker, därmed bör du alltid se till att göra det, oavsett vad.

Med ovanstående tips får du en bra grund för att skydda dig, men du bör även se till att du alltid håller dig uppdaterad på de senaste trenderna som hackare använder. Teknikerna utvecklas alltid, vilket gör att även du måste följa med i utvecklingen. Lycka till!

2020-09-01