Takbarerna på Cotton House Hotel och Soho House i Barcelona

Macao
Photo by unknown author, CCO 1.0 Universal

Onlineresebyrån Travellink släppte nyligen sin årliga rapport som kartlägger restrender runt om i Europa. Enligt rapporten fortsätter weekendresorna, det vill säga resor som varar mellan tre till fyra dagar, att vara populära bland resenärer och bland svenskarnas favoritdestinationer under 2019 återfinns klassiker som Spanien, Storbritannien och Italien för att nämna några. Bland nämnda destinationer sticker Spanien ut med hela fem topp tio-placeringar där Malaga tar täten, tätt följt av Alicante och Barcelona. Den katalanska huvudstaden som är känd för allt från FC Barcelona, förstklassig gastronomi, pulserande nattliv, spännande arkitektur och varierad shopping i både budget- och lyxklassen fortsätter därmed vara en storfavorit bland Europaresenärerna som vallfärdar hit i massor.

Med internationella nattklubbar som bland annat Opium, CDLC och Pacha som regelbundet drar toppnamn inom DJ-scenen och gäster i tusental är det helt klart enkelt och frestande att förlägga en stor del av Barcavistelsen på fest. För den som är sugen på något lite lugnare som att smutta på en god cocktail i en härlig avspänd miljö ackompanjerat av loungemusik är dock någon av stadens alla rooftop-barer ett bättre alternativ. I den här artikeln delar vi på rooftopguiden med oss av två av stadens pärlor i detta avseende, nämligen takbarerna på medlemsklubben och hotellet Soho House, och på det exklusiva Cotton House Hotel.

Cotton House Hotel

Cotton House Hotel (Gran Via de les Corts Catalanes, 670) invigdes januari 2015 efter ett omfattande renoverings- och inredningsarbete under den ansedda inredningsarkitekten Lázaro Rosa-Violáns regi. Historien bakom hotellet är minst sagt intressant. Till skillnad från andra kända lyxhotell runt om i världen som inte sällan är byggda från grunden som ett resultat av en hotellmogul eller visionärs idéer eller drömmar, såsom exempelvis affärsmannen Petter Stordalen som ligger bakom Nordic Choice Hotels eller investeraren och casinoägaren Sol Kerzner som gjorde Atlantis Resort på Paradise Island till verklighet, var Cotton House en borgerlig katalansk familjs privata bostad. Byggnaden blev senare Barcelonas bomullstextilsstiftelses högkvarter och är numer ett känt tillhåll för internationella resenärer med smak för det goda i livet.

På taket finner du ett litet och smakfullt poolområde med utsikt över Barcelonas vackra takåsar och paradgator samt en liten bar där du kan smutta på en Lady Cotton (en av husets signaturcocktails) eller en Pisco Sour. Den största behållningen med Cotton House är dock Batuar – baren och restaurangen ett par våningar längre ned som erbjuder förstklassig mat och dryck mellan sju på morgonen fram till midnatt. Utomhusområdet bjuder på lummig grönska, trädäck och interiör som kombinerar byggnadens old school charm med exklusiva design- och materialval.

Soho House

Macao
Photo by unknown author, CCO 1.0 Universal

Soho House är en medlemsklubb och ett hotell i Barcelonas gotiska kvarter (Plaça del Duc de Medinaceli, 4) som slog upp dörrarna i oktober 2016 för första gången. Liksom dess föregångare i exempelvis London, Berlin och New York kan du här bo i något av de smakfullt inredda 57 rummen som hotellgäst, eller få tillgång till dess sobra och eleganta utrymmen i egenskap av en betalande medlem. Här finns bland annat en biosalong, ett gym med det allra senaste, lounge- och arbetsområden och självklart en alldeles egen rooftop bar. Här kan du smutta på förföriskt goda cocktails och till och med äta lunch eller middag med en fantastisk utsikt över Barcelonas skyline, Port Vells marina och ett inbjudande poolområde. Fördelarna med ett besök till Soho House takbar är att du med stor säkerhet kommer att få service i toppklass i en exklusiv, stimmig och trendkänslig miljö där är del av nöjet är att se sig omkring och spana på folk. Nackdelen är att det som sagt rör sig om en medlemsklubb vilket innebär att möjligheterna att komma in är få såvida du inte är medlem, speciellt inbjuden av en annan medlem, eller en betalande hotellgäst. För den som vill sätta guldkant på sin Barcelonavistelse rekommenderas dock ett par hotellnätter här, inte minst då läget innebär att du har gångavstånd till en rad andra nöjen såsom shopping, konst och kultur och strandliv.

2019-06-14