Betalsätt varierar mellan takbarer

Resekort

Takbarer är inte sällan kontantfria, likt en stor del av det konsumentinriktade samhället i övrigt. Så vilka alternativ har man då att välja mellan när man ska betala för sig på landets takterrasser? Nedan går vi igenom de vanligaste betalsätten som du bör känna till.

Kortbetalning

I vårt kontantlösa samhälle är kortbetalning det enskilt vanligaste betalsättet. Det finns dock flera olika slags kort som kan användas för att göra betalningar. Man brukar dela in de s.k. kontokorten i tre olika kategorier: kreditkort, betalkort och debetkort.

Konto eller kredit

Debetkort kallas de “vanliga” bankkort där beloppet dras direkt från ditt bankkonto när du betalar inträde till en takbar eller köper drinkar. Betalkort och kreditkort är två korttyper som i mångt och mycket liknar varandra.

Bägge dessa kort används för att göra kreditköp men betalkort syftar till att ge dig som konsument en frist på vanligtvis 30-60 dagar, inom vilken du kan betala din skuld utan att påföras ränta. När du betalar med ett kreditkort sätts köpet genast upp på ett skuldkonto och generellt sett betalar du ränta på köpet redan från dag ett.

De allra flesta takbarer accepterar såväl debetkort som kreditkort och betalkort. För mer information om kort med krediter hänvisar vi till Alltomkreditkort.se.

Digitala betalningar

Digitala betalningar erbjuds ibland som ett komplement till de numera traditionella kortbetalningarna. Det är dock långt ifrån alla takbarer som använder sig av sådana betalsätt. Om du har tänkt lämna ditt bankkort hemma bör du med andra ord på förhand ta reda på vad som gäller på den takterrass du har tänkt besöka.

Swish

Swish är ett betalsätt som erbjuder mobila betalningar. En stor andel av alla svenskar har redan laddat ner Swish-appen och är med stor sannolikt även vana att “swisha”. För att kunna använda denna betalningsmetod behöver du konfigurera tjänsten och koppla den till ditt bankkonto och ditt mobiltelefonnummer.

I dagsläget accepteras Swish av ett fåtal takbarer i vårt avlånga land. Två av dessa drivs av Kungliga Operan i Stockholm och går under namnen Guldterassen respektive Strömterrassen.

Andra digitala betalsätt

Utöver Swish används ibland andra digitala betalsätt av takterrasser och takbarer. Även om dessa inte har fått lika stor spridning bland svenska konsumenter som Swish, kanske du redan använder någon av dessa och önskar betala med dessa nästa gång du besöker en takbar.

För att belysa två takbarer som använder sig av mindre folkliga digitala betalsätt kan vi nämna Tak Stockholm i vår huvudstad och Scandic Rubinen i Göteborg. Dessa bägge bolag accepterar nämligen Alipay och Unionpay (Tak Stockholm) respektive Apple Pay och Samsung Pay (Scandic Rubinen).

Om du vid ditt nästa besök på en takbar vill testa ett lite modernare sätt att betala, kan du således ge något av ovan nämnda betalsätt en chans!

2019-11-14