Bartenderns tips - Så kan du få gratis drinkar i baren

Det finns oändliga försök – med varierande resultat – för att få gratis drinkar hos en bar. Vi har frågat efter tips från en tidigare bartender i branschen.

Las Palmas är en liten storstad som både har puls och strand

Vilka knep fungerar? Vad fungerar absolut inte? Hur långt bör man gå för att få gratis drinkar egentligen? Vi försöker reda ut detta på bästa vis.

Vad fungerar?

Det är främst upp till bartendern som bestämmer vem och när det ska bjudas på drinkar. Därför kommer bartendern. Därför har vi kontaktat bartendern – Johan Strid från Stockholm – kring hans erfarenheter av att bjuda på drinkar.

Charma personalen

Även bartender är människor med känslor. Om du lyckas med att charma en bartender så finns det goda chanser att du blir bjuden på något litet. Detta passar sig främst hos lugnare barer där bartendern har tid att prata med sina gäster. Vi misstänker att kvinnor kan ha lättare för denna strategi än män.

Det är viktigt att din charm är med glimten i ögat och inte för uppenbar. Dessutom är det viktigt att du inte räknar med att en bartender kommer att ge dig en drink. Det finns självklart ingen praxis att alla charmiga och trevliga gäster blir bjuden.

Dricksa mycket

Alla som jobbar på en bar älskar dricks. Det är den enklaste vägen för att bli bjuden på något extra i baren.

”Om du lämnar dricks vid tidigare köp – samtidigt som du håller en trevlig ton mot personalen. Då är chansen stor att bartendern kommer att bjuda på en enklare cocktail eller shot. Tekniskt vis så blir det inte gratis då du tidigare dricksat. Alla bartender håller stenhård koll på vilka som dricksar och inte.” säger Johan Strid.

Reklamera en drink

I flera fall så kan en kund bli missnöjd med en drink. Den kan innehålla alldeles för mycket is eller för mycket alkohol. Det är viktigt att det är något du anser vara fel på drinken – om du ska be om en ny. I vissa fall så leder det till att du får behålla både den drink som reklamerat – och den nya.

Att reklamera saker som du inte är missnöjd med är ingen god stil. Du ska dock känna till att du har rätt att framföra dina klagomål om det finns brister.

Vad du inte bör göra..

Några saker som inte hör hemma i en bar är att tjata eller vara otrevlig. Det kommer aldrig leda till att en bartender hjälper dig att få en gratis drink.

Här har vi en lista med saker som du bör undvika enligt bartendern Johan Strid:

Tjata inte – Chansen att en bartender ger med sig efter tjat är mycket liten. Nämn inte att det är din födelsedag – Detta är en klassisk metod som är välkänd bland bartenders och nekas i 99 fall av 100.

Använd inte ”jag känner ägaren-argumentet” – Det är ingen bra idé att påstå att du känner ägaren av baren. Det är väldigt lätt hänt att du blir påkommen med din lögn. Spela inte någon du inte är – Det är dumt att låtsas att du är känd eller vara någon slags av inspektör av baren.

2022-11-02