Drinkar och mat på en av de bästa takbarerna i Shanghai - VUE Bar

Kinas national dag på en av de bästa takbarerna i hela Shanghai. En kväll med fantastisk utsikt och skön stämning:

VUE Bar Shanghai

Det är Nationaldagen i Kina, den 1:a oktober och det myllrar av människor på Folkets torg i Shanghai. Mörkret har precis lagt sig och de gigantiska skyskraporna har tänts för allas beskådan. Vi sitter i den taxi som ska ta oss till vår destination Vue Bar at The Hyatt on the Bund. En takbar känd för sin magiska utsikt över Shanghais skyline. På grund av folkmassan är det väldigt mycket poliser ute och av någon anledning har de stängt av vissa av gatorna.

Vår taxichaufför skriker på kinesiska och blir allt mer irriterad över att han inte kommer framåt i trafiken. Vi försöker kommunicera och fråga om det är av anledningen att han inte kommer fram eller om han helt enkelt inte hittar. Som många andra kineser så kan han tyvärr inte engelska och förstår inte ett ord av vi säger. Efter att han kört i samma cirkel för andra gången bestämmer vi oss för att gå ur taxin, betala och försöka hitta på egen hand. Vi börjar gå i den riktningen som taxin åkt åt och bestämmer oss för att fråga en polis om vägen. Den första polisen förstår inte, men den andra pratar riktigt bra engelska och förklarar vägen åt oss. Vi inser att vi har cirka en kvart att gå, men i jämförelse med att sitta still i vår taxi känns detta som en vinst. På vägen till Vue passerar vi tusentals av människor som tagit sig ut för att fira nationaldagen. Det är inte lätt att parera sig fram bland folkmassan men tillslut kommer vi fram till Hyatt on the Bund. Byggnaden är ett stort hotellkomplex med en gigantisk entré. Vi får fråga oss fram för att ta reda på vilken av alla hissarna som tar oss ändå upp till Vue Bar.

Väl framme i entrén välkomnas vi och får information om att våra vänner och resten av sällskapet redan är på plats. Vi går först i genom nedervåningen där VUE Restaurant ligger. Det är en klassisk europeisk restaurang där man lyckats skapa en elegant hemmakänsla. Inredningen har en eklektisk stil med övergångar från hängande hyllor med kulinariska små prydnader till bokhyllor och soffor, tillsammans med samlingar av modellbilar, rör, flaskor och gamla korkskruvar. Med det traditionella kontinentala köket, är detta inte bara en plats för att umgås privat, men en idealisk plats för affärsmiddagar och champagne bruncher (som erbjuds på söndagar). Exempel på mat på menyn är "á la minute"- signaturrätter som Caesar sallad, Lobster Bisque, Beef Tartar och Crêpe Suzette.

VUE Bar Shanghai

Efter att vi passerat genom restaurangen går vi en trappa upp till den kända takbaren Vue Bar. Det är en uteservering till viss del, även om största delen av lokalen är under tak. Det är ett ganska litet ställe med många små mysiga bord och låga soffor placerade i en cirkel som omringar en mindre jacuzzi i mitten. Det är ganska mörkt i lokalen och detta beror nog på att man bättre ska se ljuset från alla skyskrapor utanför. Vi hälsar på våra vänner som lyckats bättre än oss att ta sig genom trafiken utanför och lyckligtvis blivit placerade med den bästa utsikten på Vue Bar. I den fantastiska utsikten ser vi den magnifika skylinen på andra sidan Huangpufloden och på andra sidan ser vi den äldre och större delen av staden.

VUE Bar Shanghai
VUE Bar Shanghai

Jag får slå mig ned med barchefen på Vue Bar som heter Philipp. En trevlig man som hälsar mig välkommen och gladeligen svarar på mina frågor. Han berättar om de olika kvällarna som arrangeras på takbaren, öppettider och lite fakta, bl.a. att vi befinner oss på våning 33, i det västra tornet i hotellet. Jag ställer frågan om det är många som brukar bada i Jacuzzin och han börjar skratta lite för själv. – ”Det händer, men när det händer är det endast västerlänningar som gör det. Kineserna själva vågar endast doppa fötterna.”

VUE Bar Shanghai

Efter en stund tackar jag för pratstunden och beger mig tillbaka till mitt sällskap. Vi har beställt in ett gigantiskt fruktfat som omringas av några härliga cocktails. Vi har även fått några goda minihamburgare som slinker ner väldigt fort. Vi sitter länge och njuter av den härliga utsikten och våra goda drinkar. Det är nästan hypnotiserande att titta på ljusinstallationerna på de gigantiska skyskraporna. Efter några timmar tackar vi för oss och beger oss ut i Shanghai natten. Vi rekommenderar varmt Vue Bar on the Bund och ser fram emot nästa besök.

// Andreas Johansson, för Rooftopguiden

2017-12-01