20-rätters lunch på Europas högsta takbar - SushiSamba i London!

Vaskade Kobe-bacon, försökskaniner och Londons bästa utsikt:

Bordet var bokat till kl 13:00, men efter ett bra gympass på hotellet på morgonen kände vi oss hungriga redan vid 12. Personalen löste det utan problem och fixade ett av de bästa borden åt oss direkt. SushiSamba är Europas högsta takbar belägen på den 38e våningen och när vi steg ut ur hissen möttes vi av helt fantastiska vyer.

SushiSamba rooftop bar
Restaurangmanagern Edvinas, Rille, Master chef Claudio och jag.

Restaurangmanagern Edvinas var framme hos oss direkt och meddelade att vi skulle få vara försökskaniner på deras nya meny. Det lät ju skitbra tyckte vi och tackade ja utan några förväntningar. Vi hade kanske räknat med att få smaka några rätter eller liknande. Men redan vid första serveringen anade vi att det skulle bli något alldeles extra. Det kom in tallrikar från höger och vänster med den ena delikatessen efter den andra. Sashimi, bläckfisk, dumplings, hummertacos och mycket mer. Karaffer med sake flödade och ibland kom det in ett Champagneglas mitt i allt. Det ända vi hann snacka om var ungefär: ”Fan vad gott det här var” eller ”kan jag ta den sista biten på det fatet” osv.

SushiSamba rooftop bar
Sake'n flödade och maten kom in på löpande band.

Efter ca 8 olika rätter nickade vi instämmande med varandra att detta nog var några av de godaste grejerna vi någonsin smakat. Och i nästa ögonblick kom omgång två in. VA! Ännu mer mat? Tänkte vi… Det här var ju för bra för att vara sant. Trots att vi delat på 8st smårätter så fanns det fortfarande plats kvar i våra bukar. Omgång två bestod av vakteläggs-sushi med tryffelkräm, kobe-bacon med hängmörad oxe, lamm, grillad torsk, ribs osv. Vi var så mätta att vi faktiskt vaskade ett Kobe-bacon, hahaha. Och när vi precis sagt till varandra att nu går det nog inte ner mer mat, så kom det in en hel tallrik med olika sushibitar. Rille tittade på mig och mumlade fram, ”fan, vi måste ju äta upp alltså. Känns ju lite otrevligt att lämna mat”. Så vi krigade på och sushibitarna var så himla goda att vi satte i oss allihop.

SushiSamba rooftop bar
Ett axplock av några rätter.
SushiSamba rooftop bar
Kobe-bacon med broccoli och hängmörad oxe. MUMMA!
SushiSamba rooftop bar
Ruggigt fin sushi!

Vi båda hasade ner i våra stolar och tog varsin stor klunk med Sake för att försöka dämpa mättheten lite. Vi konstaterade att vi tryckt i oss 16 olika rätter totalt. Det är ju helt sjukt, sa jag. Och Rille svarade med att nu behöver vi nog inte äta mer idag. Här satt vi och njöt av utsikten (som vi nästan glömt bort bland all mat). Efter ca 10-15 minuter kom kökschefen Claudio ut och surrade med oss om menyn, deras tänk där de ligger stor vikt på bra råvaror, miljövänlighet osv. Claudio hade jobbat som kock i hela världen sedan han var 12 år gammal. Vi hyllade hans mat och menade på att nu är det fullt i våra magar. Claudio svarade direkt, ”Really? We have prepared 4 desserts for you”.

SushiSamba rooftop bar
Ska vi verkligen orka allt den här efterrätten...
SushiSamba rooftop bar
Vila och eftermaten-drink.

Rille såg nästan skräckslagen ut och både Claudio och Edvinas började småskratta lite. Äh, vi kör. 10 minuter senare stod en stor tallrik med 4 olika desserter på vårt bord. Alla var fantastiskt goda och vi orkade nästan äta upp allt. Hela köksstyrkan var imponerande över vår aptit och även vi själva var chockade att vi lyckades sätta i oss allt.


SushiSamba rooftop bar
38 våningar upp med utsikt över hela London
SushiSamba rooftop bar
Här mår han Rille.

Avslutningsvis slog vi oss ned i en av terrassens loungesoffor med varsin Espresso martini och bara glodde på utsikten. Utsikten var minst lika bra som maten smakade. 10 rooftops av 10 möjliga! Allt var tiptop. Servicen, maten, drycken, utsikten och bekvämligheten. Ett minne för livet!


// Hans Ebenman och Rikard Fredricson, Rooftopguiden

2016-05-24