Utsikt från takbar med första parkett i Shanghai

Drinkar och möte med personalen på en av världens häftigaste takbarer - Flair at Ritz Carlton Shanghai

Takbar i Shanghai

När vi anländer till IFC Tower runt 14 tiden och går ur taxin möts vi av en gigantisk entré. IFC Tower är ett kommersiellt byggnadskomplex som består av två punkthus på 250 meter (södra tornet) och 260 meter (norra tornet). Här finns bostäder, kontor, ett hotell samt ett 85 meter högt flervåningshus bakom och mellan de två tornen. Hotellet The Ritz-Carlton utger en del av byggnaden och har en känd takbar med en av världens bästa utsikter, Flair Rooftop Restaurant & Bar. Vi förstår när vi ser alla människor vid entrén att detta är ett populärt mål på resan både för turister och kineserna själva, mycket på grund av att byggnaden är en del av Shanghais mäktiga och välkända Skyline.


Det myllrar av människor även inne i foajén och som tur är får vi hjälp och guidas vidare av en entrévärd som frågar oss vilken våning vi vill till. Hissen är stor och tar oss de hela 58 våningarna på nolltid. Vi går ur hissen och möts av sex stycken värdar och värdinnor. Som vi tidigare fått erfara i Kina är det väldigt många personer som jobbar inne på alla restauranger. Kanske i våra ögon lite för många, och man undrar liksom vad alla gör. Det blir först lite förvirring när två av personerna vid välkomstpulpeten börjar prata samtidigt och budskapet om att vi bokat bord går först inte fram.

Takbar i Shanghai
Inne i restaurangen

Efter en liten stund får vi vårt bord och välkomnas av Flairs Director of public relations, Michelle Tan-Staples. En väldigt glad och trevlig tjej som pratar flytande engelska, något som inte är allt för vanligt i Kina. Hon berättar att Flair med sina 58 våningar är den högsta baren och restaurangen med uteservering i hela Kina, och att det är designat av den Internationella designbyrån Super Potato, som har designat många kända restauranger, hotell och andra byggnader i Asien. Vi kikar först till den mysiga restaurangdelen vars inredning har är en varm blandning av rustikt och modernt och skapar ett loft-liknande vardagsrum. Vi hälsar på den glada bartendern Amy som förbereder våra drinkar. Vi har förklarat av vi gärna låter henne bestämma vad vi ska dricka och att hon får mixa till några olika cocktails.

Takbar i Shanghai
Bordet på terrassen
Takbar i Shanghai
Jag på den mäktiga takterrassen

Vi tar oss sedan ut på uteserveringen som med sin magnifika utsikt får oss att tappa hakan! Det är som om staden ser ut som en miniatyrmodell från den höga utsikten. Utomhusmiljön är nonchalant elegant, avslappnad med lounge soffor och har en fantastisk utsikt över floden Huangpu och Shanghai. Vi slår oss ned vid vårt bord och inväntar våra drinkar. Eftersom vi har anlänt på dagen (och kanske eftersom vi är törstiga västerlänningar) är vi nog de enda som dricker alkohol vid den här tidpunkten. De flesta bord omkring oss har beställt in afternoon tea med tillbehör. Det går även beställa annan mat från en barmeny, men på kvällen har de en större A la carte meny. Restaurangen serverar en Asien fusion i tapas stil med inspiration från Japan, Indonesien, Vietnam, Indien, Kina och Thailand. Det går även att beställa sushi och skaldjur från en separat Seafood bar.

Takbar i Shanghai
Mäktig utsikt över Shanghais skyline
Takbar i Shanghai
Hela gänget

Vad gäller drinkar finns cirka 10 stycken "signature cocktails", alltså egen komponerade drinkar, som känns ambitiösa och välkomponerade. Flera av dem är fruktiga med asiatiska smaker. Något som sticker ut i den välfyllda baren är de cirka 40 olika vodkasorterna, samt rom från några riktigt sällsynta destillerier.

Takbar i Shanghai
En av de härliga drinkarna

Ska vi nämna något negativt med Flair är det möjligtvis priset. Varken drinkarna eller maten är speciellt billiga. Detta vägs dock upp av upplevelsen den magiska utsikten gett oss. Flair är garanterat värt ett besök när du besöker Shanghai, åtminstone för en drink, eller afternoon tea.

// Andreas Johansson, för Rooftopguiden

2016-10-16